Fehérjék,Aminosavak

Az aminosav és a fehérje

Amellett, hogy a mintegy ezerféle fehérje építőkövei, az aminosavak a fehérje emésztésének végtermékei is. A 22 aminosav közül 8-at az esszenciális aminosavak közé sorolunk, azaz a nélkülözhetetlen aminosavak közé. Ezeket a szervezetünk nem tudja a másik tizennégy aminosavhoz hasonlóan előállítani; az élelemmel, vagy pedig valamilyen fehérje kiegészítő készítmény formájában kell felvennünk.

Fehérje szintézis

Az emberi szervezet számára a hatékony aminosav felhasználáshoz – vagyis voltaképpen a fehérje szintetizáláshoz – az összes aminosavnak a kellő arányban szükséges jelen lennie benne. Már egyetlen esszenciális aminosav hiánya is súlyosan befolyásolhatja a fehérje szintézis folyamatát, a hiányzó miatt a többi aminosav hatékonysága is csökken.

Fehérje pótlás – fehérje turmix

Amennyiben hiányzik valamely aminosav, pótlása fehérje turmix-szal is megoldható, azonban ahhoz, hogy fehérje szükségletünket kielégítsük, a megfelelő adagban kell fogyasztanunk az ilyen fehérje készítményeket, táplálékkiegészítőket.

A fehérje szükséglet mindenkinél eltérő: minél fiatalabb és nagyobb valaki, annál nagyobb a fehérje szükséglete is. A fehérje típusa szerint két csoportra osztható: van teljes értékű és nem teljes értékű fehérje.

A teljes értékű fehérje az állati eredetű élelmiszerekben, míg a nem teljes értékű fehérje a növényi eredetű élelmiszerekben található meg.

Akik a napi élelmiszer-bevitellel nem tudják fedezni szervezetük fehérje szükségletét, a táplálékkiegészítők révén megoldhatják a fehérje pótlást. A különböző fehérje készítmények szilárd és folyékony halmazállapotban is kaphatók.

A fehérje és a kalóriák

Elterjedt tévhit, hogy a fehérje a szénhidráttal ellentétben, nem hizlal. Valójában a szénhidrát és a fehérje grammra átszámítva ugyanakkora kalóriaértékkel bír (1 g szénhidrát = 4 Kcal, 1 g fehérje = 4 Kcal), ezért aki fogyókúrás céllal csak és kizárólag fehérjét fogyaszt, az nem ér célt (viszony hosszú távon súlyos egészségkárosodáshoz vezethet a nem megfelelő táplálkozás).

 
ingyenes szall oldal
webpont oldal
altalanos_ismerteto_banner_oldal
Protein Smoothie oldal
FF paletta oldal
futópad szall oldal
gyik oldal
Online falhasználók