Kreatinok

A kreatin
 
A kreatin azok közé az étrend kiegészítők közé tartozik, amelyek rendkívül gyorsan, látványosan és biztonságosan fejtik ki hatásukat. Legfőbb hatásmechanizmusa a vázizomzat jobb energiaellátása, aminek köszönhetően hosszabb és keményebb edzés valósítható meg, ezáltal nő a teljesítmény, az izmok pedig teltebbek, nagyobbak lesznek. A kreatin természetesen is előfordul szervezetünkben és táplálékunkban, így jól kezelhető vegyület testünk számára.

A kreatin működése


Az utóbbi évek egyik legnagyobb anatómiai felfedezése a kreatin-monohidrát. Az izomműködés energiaforrása elsődlegesen az ATP-molekula, azaz az andezin-trifoszfát molekula. Amikor az ATP-molekulában lévő foszfát felszabadul, ADP, azaz adenozin-difoszfát jön létre, és ez a folyamat biztosítja az izomzat számára az izomösszehúzódáshoz szükséges energiát.

A szervezet a bevitt tápanyagokból biokémiai folyamatok révén állítja elő az ATP-t, azonban raktározni csak kis mennyiséget tud belőle. Ebből következően az ATP-molekulát folyamatosan állítja elő, hogy biztosítsa az izomösszehúzódáshoz kell energiát.

A kreatin meg tud kötni egy foszfátcsoportot (kreatinfoszfát), és át tudja adni foszfátját a bomlásával már foszfátját vesztett ADP-nek. Ezáltal ismét ATP jön létre, és nem szakad meg az energiaellátás folyamata, és lehetővé válik a folyamatos izommunka, izom-összehúzódás.
Mivel bizonyos idő után a kreatin is elfogy és kiürül a szervezetből, fáradságérzet keletkezik, és az izomzatot nem vagyunk képesek további összehúzódásokra bírni.

Plusz kreatin bevitelével jelentősen meggyorsítható a regenerálódás folyamata, valamint növekszik az izommunka intenzitása és ideje: mivel hosszabb ideig ingerelhetőek izmaink, nagyobb összerő-kifejtésre vagyunk képesek az edzés alatt, ezáltal növelhetjük izomerőnket és tiszta izomtömegünket.
További előnyös hatásai közé tartozik, hogy növeli az inzulinérzékenységet (ezáltal javítja a cukor anyagcserét), valamint szabályozza a vércukorszintet is.

Kreatin táplálékkiegészítők sportoláshoz

A kreatin természetes forrásai a húsok, valamint szervezetünk az általunk elfogyasztott fehérjékből állítja elő a kreatint. Sajnos, a sportolás során nyújtott előnyöket egyik forrás révén sem tudjuk igazán biztosítani, mivel a húsok emberi fogyasztásra alkalmassá tételének során a hőkezelés miatt (sütés, főzés), valamint a hosszas emésztési folyamat alatt a kreatin lebomlik, testünk pedig az általa szükségesnek ítélt mennyiségen túl nem állít elő többet belőle.
Mivel ez kevés a sportolók számára, táplálékkiegészítők segítségével pótolják a szükséges mennyiséget.

Kreatin tartalmú táplálékkiegészítők:, 3CM, Alkaly-X, Attack, CE-Extreme, Crea-Bomb, Creabose, Creatim, Creatine Pyruvate, Creatine, Creaxin, Mega Creatine, Microntec Creatine, Orostrong, Pump-FX, Pump-SD, Pump Superdrink, Trans-FX, Trans-X, Trans-X Professional, Vitargo-CRX

Akármilyen formában fogyasztjuk is a kreatint, biztosítanunk kell a folyamatos pótlást – tehát ne csupán 1-2 hónapig fogyasszunk kreatin alapú táplálékkiegészítőket, hanem ennél hosszabb időszakokra.
A kreatint legjobb az edzés előtt fogyasztani, vagyis amennyiben a napi kreatin adagot több részre osztjuk, az egyik adagot érdemes edzés előtt beszednünk.

 

 

ingyenes szall oldal
webpont oldal
altalanos_ismerteto_banner_oldal
Protein Smoothie oldal
FF paletta oldal
futópad szall oldal
gyik oldal
Online falhasználók